
Creative Director – med övergripande ansvar för det kreativa arbetet
Kanske har du snubblat över jobbtitlar som Content Specialist, Global Public Relations Manager eller varför inte Director of Communications? Det är lätt att gå vilse i den engelska titeldjungeln. Därför kan de behövas redas ut. I vår artikelserie ”Vad gör en ….” är det nu dags för Borg Owillis Erik Reimers att berätta mer om rollen som Creative Director och hur hans arbetsdagar kan se ut.
Som Creative Director (CD) har Erik Reimers ett övergripande ansvar för bolagets kreativa arbete – vilket innefattar en hel del saker. Det kan till exempel handla om att leda och coacha ett team eller att se till att alla involverade får rätt förutsättningar för att göra ett så bra jobb som möjligt.
– Utöver det kretsar mitt arbete mycket kring att ta fram nya idéer och presentera dem på allra bästa sätt för kunden. Målsättningen är så klart att de blir sugna på att jobba med oss så att vi kan vidareutveckla idén tillsammans, säger Erik Reimers.
Men det här med att presentera en idé – på ett så bra sätt som möjligt – kan vara en utmaning enligt Erik. Ett grymt koncept kan innebära många olika saker för olika kunder: det kan till exempel vara insiktsfullt, roligt eller budgetvänligt.
– Ibland går mitt jobb ut på att förstå det som kunden själva inte har förstått ännu. Låt säga att ett företag kommer till oss med frågan ”varför säljer inte våra skruvmejslar särskilt bra?”. Då måste vi ju dels begripa varför folk inte köper skruvmejslar och dels vad man kan göra för att fler ska börja göra det.

"Utgå från att du inte sitter på den allra bästa idén själv"
Att inte ta saker på för stort allvar
rik arbetade i ungefär 3,5 år som Art Director på Borg Owilli innan han gick över till rollen som CD för ett halvår sedan. Men, hur kom det sig att han började arbeta med det han gör i dag?
– Det är en bra fråga! Jag tror det handlar om att jag är en person som tycker om när saker och ting inte tas på allt för stort allvar, vilket brukar gå hand i hand med att man gillar att skämta. Och det är en ganska bra ingång till att förstå och se saker ur nya perspektiv, hitta nya vinklar. I de stunderna föds ofta riktigt bra kommunikation.
– Sedan tror jag att jag är bra på liknelser. Det är en stor fördel i mitt yrke, eftersom det kan underlätta ganska rejält när man förklarar saker. Vilket man ofta behöver göra när man arbetar med kommunikation.
Omväxling förnöjer
Att ena veckan få nörda ner sig i svensk industri och nästa vecka försöka förstå varför pappor inte pratar med sina döttrar om mens, gör Eriks arbetsvardag väldigt omväxlande. Han gillar det – att hela tiden vara på tårna.
– En stund som är lite härligare än andra är när jag presenterar mina idéer för en kund och de fattar precis, ja kanske till och med blir imponerade. Det är väldigt kul och ungefär som när trollkarlen plockar ur kaninen ur sin hatt. Att få till en sådan riktig WOW-känsla, det är extremt roligt och tillfredställande.
– De dåliga dagarna är alla de dagar när det känns som att man arbetar i sirap. Skriv- och idékramp eller vad man nu vill kalla det för. När man liksom kämpar som ett djur för att komma vidare, men kommer ändå ingen vart. Det är slitsamt men jag tror inte att det har något specifikt att göra med min yrkesroll eller branschen jag jobbar i, utan jag ser det snarare som något allmänmänskligt.
– 35 procent av dagen åt till att sitta i möten – både med kund och kollegor.
– 25 procent läggs på research.
– 25 procent på produktion.
– 10 procent går åt till att stötta och hjälpa andra kollegor i deras arbete.
– 5 procent går år till att scrolla på Reddit för inspiration.
...Och så vill jag lägga till fem bonusprocent som går åt till att koka kaffe. Dessutom skulle jag nog påstå att inspiration och research ofta kan vara samma sak.
Eriks tre tips för att lyckas som CD:
-
Lyssna mycket
Lyssna mycket. Jag vet att det är lite av en klyscha men den är fortfarande sann!
-
Problemlösning
Det är bra om du gillar att lösa problem.
-
Självinsikt
Utgå från att du inte sitter på den allra bästa idén själv. Det handlar nog om att vara öppensinnad och besitta någon form av ödmjukhet.